Airline Pilot Forums

Airline Pilot Forums was designed to be a community where working airline pilots can share ideas and information about the aviation field. In the forum you will find information about major and regional airline carriers, career training, interview and job seeker help, finance, and living the airline pilot lifestyle.




View Full Version : Patch Cords


CowboyPilot79
09-18-2018, 06:11 PM
Anyone have a good schematic for a Low-Z (Military Impedance) patch cord design? Preferably with a rheostat for adjusting the output volume. Thanks! I know we can just wire the headphone output straight into the comm cord, but it usually sounds like crap. I'd like to build something with a balanced circuit and something that won't draw too much current from the audio source.

Thanks!


UAL T38 Phlyer
09-18-2018, 07:02 PM
You need a resistor bridge. I made one years ago, with a little help from the electrics shop. :)

Your typical output from a phone, ipod, etc, requires an 8 Ohm load. Been a long time, but I think the input to the aircraft intercom is about 100 Ohms.

Heres a fixed system (assuming I have the intercom impedance correct...ask the avionics guys):

UAL T38 Phlyer
09-18-2018, 07:04 PM
If you wanted to put a volume control in the patch cord, Id use a 50 Ohm fixed resistor, and a 50 Ohm variable resistor:


CowboyPilot79
09-20-2018, 02:01 PM
Thanks! My first just job as a reservist is building some patch cords, this is perfect.

CowboyPilot79
09-20-2018, 03:04 PM
Thanks! My first just job as a reservist is building some patch cords, this is perfect.

So for reference, is the correct configuration always going to be a parallel load on the inputs equal to what that system expects and then a series load on the output for the impedence of that system?

UAL T38 Phlyer
09-25-2018, 10:47 AM
The way I was taught/remember, in this example: if you are an 8-Ohm device, “looking” at your terminal connections on the patchbridge, you will see 8-Ohms as your closed loop.

If you are the 100-Ohm intercom, looking back at the output terminals, you see 100-Ohms in THAT loop.

Easy in the fixed-volume bridge.

For the variable, this “looking back” impedance could vary from 50-100. It would mean at zero resistance in the variable resistor (max volume), you’d have only 50-Ohms total in the bridge...might lead to some distortion, due to impedance mismatch.